Fit | Food | Health | Happiness

Ontbijtkoek met linzen

De zondag lijkt officieel uitgeroepen tot nationale bakdag, zeker sinds het programma Heel Holland Bakt. Ik bak zelf ook iedere week, eigenlijk niet alleen op zondag maar het hele weekend. Het liefst bak ik verantwoorde tussendoortjes die vervolgens in de vriezer belanden om doordeweeks zonder schuldgevoel van te kunnen snoepen. Er is 1 recept dat ik elke week maak en bij ons dus altijd op voorraad is… Mijn grote trots!

Vroeger at ik graag een plakje ontbijtkoek met boter. Die verdween al snel uit de voorraadkast toen ik bewuster op mijn voeding ging letten en gezonder wilde eten. Hoewel ik ontzettend kan genieten van bananenbrood komt de smaak daarvan toch niet echt in de buurt van ontbijtkoek. Na veel experimenteren en een aantal mislukte pogingen was ik zo blij als een klein meisje toen ik eindelijk een gezonde ontbijtkoek uit de oven toverde. Het is niet alleen mijn lievelingsrecept uit Happy & Fit, ook vriendlief vraagt iedere week of ik deze koek alsjeblieft weer wil bakken. En dat doe ik met alle plezier! Hopelijk gaan jullie hier net zo van genieten!

Voedingswaarden per portie
Kcal: 130 | Vet: 3,6 g | Koolhydraten: 14,9 g | Eiwit: 9,5 g | Vezels: 3,0 g

Wat heb je nodig voor 14 porties?

  • 5 verse dadels
  • 265 g linzen (uitlekgewicht)
  • 1 banaan
  • 100 g halfvolle melk
  • 3 eieren
  • 100 g havermout
  • 60 g roggemeel
  • 40 g amandelmeel
  • 60 g eiwitpoeder (naturel of vanille smaak)
  • 5 g bakpoeder
  • Koekkruiden (naar smaak)
  • Gemberpoeder (naar smaak)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175°C
  • Week de dadels in heet water.
  • Spoel ondertussen de linzen af met water en laat ze in een zeef uitlekken.
  • Ontpit de dadels en maal deze fijn met een hakmolen. Voeg vervolgens de linzen, banaan en melk toe en maal ook deze fijn tot er een nat en zo egaal mogelijk mengsel ontstaat.
  • Breek de eieren in een aparte kom en klop deze los. Voeg hier het linzenmengsel aan toe en roer door elkaar.
  • Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe en meng tot een egale massa.
  • Bekleed een cakevorm (30 cm) met bakpapier en verdeel het mengsel gelijkmatig.
  • Bak de ontbijtkoek 55-60 minuten in het midden van de oven. Zodra de koek goudbruin kleurt, mag deze uit de oven.

Heerlijk met aardbeien of een laagje pindakaas.

 

Smakelijk!



1 thought on “Ontbijtkoek met linzen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *